perjantai 18. marraskuuta 2016

Coffee book tag

Youtuben kirja-vloggaajilla liikkuu säännöllisesti erilaisia kiertohaasteita. Tuorein niistä taitaa olla tämä kahviin teemoitettu kirjahaaste, jonka bongasin erään suosikkini, TheBookHoarderin kanavalta.


Black: Name a series that's tough to get into but has hardcore fans.

Eli mustalle kahville pitäisi nimetä kirjasarja, johon on vaikeaa päästä sisään, mutta jolla on todellisia faneja. Tällä hetkellä ajankohtaisin tähän sopiva on minulla juuri luvussa oleva, jo hetken luvussa ollut, The Throne of Class Sarah J. Maasilta. Rakastin Maasin toista, uudempaa, sarjaa, mutta tähän en vain pääse sisälle. Olen nyt sarjan ensimmäistä kirjaa lukenut 20 prosenttia (Kindle-sovelluksessa), ja ei vaan tunnu lähtevän. Isoin ongelma tuntuu olevan, että päähenkilö Celaena on vain käsittämättömän ärsyttävä.
Mutta fanijoukko on sankka, ja intohimoinen! Joten olen päättänyt tämän kahlata läpi. Eräs arvostelija sanoi, että sarja paranee toiseen osaan, mutta vaikea kuvitella miksi tarttuisin kakkoseen jos ensimmäinen ei yhtään parane...

Peppermint mocha: Name a book that gets more popular during the winter or a festive time of year. 

Piparminttukahvin yhteyteen pitäisi nimetä kirja, joka lisää suosiotaan joulusesongin ympärillä. Itselleni tutumpia ovat kirjat, joita haluan aina lukea kesäisin. Joulun aikaan vuoden tavoitteet ovat yleensä jo täynnä, joten silloin on mukava ottaa uudelleen lukuun suosikkeja. Ei myöskään vaadi niin suurta keskittymistä vaikkapa sukuloinnin lomassa.

Hot chocolate: What is your favourite children's book?

Kuumaan kaakaoon liitetään suosikki lastenkirja.
Roald Dahlin kirjat, ja niistä ehkä ykkösenä Matilda. Kävimme juuri sisareni kanssa läpi lapsuuden kotini ullakkotiloja, ja tämä oli yksi (monista) kirjoista, joka ei lähtenyt kirpputorille. Myös esim. Astrid Lindgrenin kirjat tulevat aina olemaan minulle tärkeitä, mutta Matilda päätyy säännöllisesti uudelleen luettavakseni. Bibliofiilien vakiosuosikki varmaankin.

Double shot of espresso: Name a book that kept you on the edge of your seat from start to finish. 

Tuplaespresson yhteyteen kirja, joka piti otteessaan alusta loppuun. Viimeisin kirja, jonka ahmaisin liki yhdellä istumalla, oli varmaankin uusin Harry Potter, eli näytelmäkäsikirjoitus Harry Potter and the Cursed Child. Tämä on jakanut runsaasti mielipiteitä, tuntuu että enemmän olen nähnyt negatiivista palautetta. Itselleni tämä oli kuitenkin tervetullut paluu rakkaaseen maailmaan ja suosikkihahmojen pariin. Pidin myös suunnattomasti uusista hahmoista Albuksesta ja Scorpiuksesta.
En ensin ajatellut ostaa kirjaa lainkaan vielä tämän vuoden puolella, ensi vuonna sitten kun tulee jotain hienoja keräilijäpainoksia. Mieli muuttui kuitenkin, kun katselin videoita ensireaktioista ja luvuista. Marssin saman tien lähikirjakauppaan, palasin opuksen kanssa kotiin ja aloitin sen saman tien. Viimeiset 60 sivua luin iltavuoron tauoilla töissä, kun ei ihan ehtinyt aiemmin =D


Starbucks: Name a book you see everywhere

Starbucksin nimeen tulisi yhdistää kirja, jonka näkee joka puolella. Voi kun niitä Starbucksejakin näkisi tässä maassa enemmän... Tähän kohtaan tulee kyllä myös Sarah J. Maasia. Nimittäin se toinen sarja häneltä, erityisesti se sarjan huikea toinen osa, A Court of Mist and Fury. Kirja on pyörinyt bookstagramissa jatkuvasti, Facebookin kirjaryhmissäni tätä ostetaan ja suositellaan päivittäin, ja nyt sarja on myös vallannut Twitterin, kun eilen julkistettiin trilogian viimeisen osan nimi, A Court of Wings and Ruin. Ilmestyy toukokuun toinen päivä 2017!
Jos jokin uusi fantasiasarja tulisi suomentaa, niin se on tämä, ei tarvitse edes miettiä. Ja se tulisi tehdä hyvin!

That hipster coffee shop: Give a book by an indie author a shoutout

Hipsterikahvilaan pitäisi sijoittaa indie-kirjailijan teos, antaa niillekin näkyvyyttä. Tilasin kesällä Indiebox Now! subscription boxin kertaalleen. Siinä tuli mukana kaksikin indie-kirjailijoiden kirjaa, mutta en ole kumpaakaan vielä lukenut. Mielenkiintoisilta kyllä kuulostivat, mutta jääneet ainakin toistaiseksi hyllyyn pyörimään. Jossain vaiheessa palaan kyllä tähänkin teemaan!


Oops! I accidentally got decaf: Name a book you were expecting more from. 

Vahinko-kofeiinittoman kahvin yhteyteen kirja, jota kohtaan oli korkeat odotukset, mutta pettymys tuli. Tähän sopii täydellisesti V. E. Schwabin A Darker Shade of Magic. Olin kuullut kirjailijasta paljon hyvää, ja kesän Owlcratessa tuli kirjailijan young adult -teos, This Savage Song, joka oli huikea. Niinpä syntymäpäivieni kunniaksi tilasin kirjailijan eniten kehutusta sarjasta kaksi ilmestynyttä osaa, ja vieläpä kovakantisina! Olen nyt lukenut tuon yllämainitun ensimmäisen osan, ja oli kyllä pettymys. Maailma oli mielenkiintoinen, mutta hahmoista en kiinnostunut ja tarinakin oli vähän meh. Jotenkin kaiken kaikkiaan fantasia jäi minulle todella etäiseksi, ja todella yritin sitoutua kirjaan. Jossain vaiheessa kyllä tartun toiseenkin osaan, kun se tuolla hyllyssä odottaa, toivottavasti se yllättää positiivisesti.

The perfect blend: Name a book or series that was both bitter and sweet but ultimately satisfying. 

Tähän kohtaan pääsee esille toinen tämän vuoden suosikkikirjoistani, Naomi Novikin Uprooted. Kirja on itsenäinen fantasiateos, joka perustuu venäläiseen satutarustoon. Ensi alkuun vähän ihmetytti, erikoiset hahmonimet ja paikat pyörivät kielellä, ja kirja lähti varsin hitaasti liikkeelle. Juonen käänteet olivat myös jotain aivan erilaista, kuin ennakkoon odotin. Mutta, kuten mainitsin, Uprooted päätyi yhdeksi tämän vuoden suosikkiluvuistani.
Ja kaipaan usein enemmän itsenäisiä, laadukkaita romaaneja. Vaikka aina harmittaa, ettei ole enempää luettavaa, toisaalta itsenäiset teokset ovat parhaimmillaan kauniin eheitä kokonaisuuksia.



“It comes, I suppose,” I said thoughtfully, speaking to the air, “of spending too much time alone indoors, and forgetting that living things don’t always stay where you put them.” 

keskiviikko 16. marraskuuta 2016

Kulunut vuosi

Tervehdys pitkästä aikaa. Ei ole paljon tullut kirjablogin puolella tullut pyörittyä, paitsi lukuhaaste-välilehteä päivittämässä, sitäkin varsin satunnaisesti. Kirjoja sen sijaan on tullut luettua, ja niiden parissa vietettyä aikaa muutenkin.

Bookstagram-satoani

Olen aktivoitunut tänä vuonna paljon kirjateeman sisällä sosiaalisessa mediassa. Seuraan nykyään useampaa kirja-aiheesta vloggaavaa henkilöä Youtubessa. Instagramissa oma profiilini on vahvasti profiloitunut bookstagramin suuntaan, vaikka muutakin elämää sinne sekoittuu. Arviolta puolet seuraamistani kanavistani liittyvät kirjoihin. Goodreads on yksi eniten käyttämistäni mobiilisovelluksistani. Sinne kirjaan ylös reaaliajassa, mikä kirjan on luvussa ja missä vaiheessa.

Tänä vuonna olen tähän päivään mennessä lukenut 47 kirjaa. Vuoden tavoite on 50, minkä uskoisin olevan täynnä jo marraskuun aikana. Olen siis varsin tyytyväinen saldooni, paljon enempään en nykyelämäntilanteessani varmaan pystyisikään. Ensi vuoden tavoitteeksi laitan silti luultavasti 70 kirjaa, ihan vain panoksia nostaakseni.

Yksi uutuus tältä vuodelta ovat kirja-aiheiset subscription boxit. Kyseessä on siis palvelu, että yleensä kerran kuussa tulee laatikko, joka sisältää kirjan ja kirjateemaisia tavaroita. Boxille on ennalta ilmoitettu teema, mutta muuten sisältö on yllätys!
Olen tilannut muutaman boxin brittipohjaiselta Fairy Loot -firmalta, ja muutaman yhdysvaltaiselta Owlcrate-firmalta. Kerran kokeilin myös Indiebox Now -firmaa, mikä ilahdutti edullisuudellaan. Sekä Fairy Loot että Owlcrate ovat pysyvässä seurannassani, ja tilailen boxeja vähän vuorotellen- Tavoitteena että tulisi kuitenkin vain yksi kuussa, ihan vain hinnan vuoksi.

Owlcrate ja Fairy Loot.

Olen myös muutaman kerran osallistunut Readathoniin, eli lukumaratoniin. Erityisesti vloggaajat järjestävät ja isännöivät näitä, mutta myös muista sosiaalisista medioista näitä lähtee liikkeelle. Kesällä ensimmäistä kertaa kokeilin, ja epäonnistuin ruhtinaallisesti, maratonissa nimeltään Summer Biannual Bibliothon.
Toinen mihin osallistuin, ja minkä "voitinkin", oli Epic Readsin isännöimä Reading Decathlon, jonka aikana piti lukea kymmenessä päivässä kymmenen romaania. Lukumaratonin ajankohdan sai asettaa itselleen sopivaan aikaan, ja siksi uskonkin että onnistuin haasteessa.
Nyt marraskuun lopussa alkaa Tome Topple, kahden viikon haaste, jonka aikana tulee lukea ainoastaan yli 500-sivuisia romaaneja. Itselläni on lukulistalla kolme kirjaa, joista ainakin kaksi haluan saada luettua tuon kahden viikon aikana. Tällaisista haasteista saa mukavasti potkua tarttua kirjoihin, jotka ovat jo pidemmän aikaa olleet kirjahyllyssä odottamassa vuoroaan!