sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Matkamuistoja New Yorkista

Teimme häämatkan hengessä miehen kanssa 7 päivän matkan New Yorkiin. Tuliaisina kannoin itselleni kotiin 8 uutta kirjaa =D


Ensin esittelyyn ne tyylikkäimmät. Paikallisilta joulumarkkinoilta löytyneen kierrätystaide-Alienin vieressä patsastelevat kenties kirjahyllyni tyylikkäimmät teokset.

Barnes & Noblesilta löytyi iso esittelypöytä klassikoita uusissa tyylikkäissä kansissa, metallisilattuine sivuineen. Valinnanvaikeus iski, mutta loppujen lopuksi kotiin lähti kauhukirjallisuuden uranuurtaja Edgar Allan Poen sekä scifikirjallisuuden uranuurtaja H. P. Lovecraftin kokoelmat. Kummaltakaan en ole lukenut aiemmin kuin lyhyimpiä novelleja tai Poen tapauksessa runoja, joten tulen varmasti viettämään monia rattoisia hetkiä tutustuen herrojen tuotantoon.


Ja sitten niitä muita löytöjä, jotka mahdollisesti saavat myöhemmin tarkempaa esittelyä. Etualalla ovat kaksi Young Adult -romaania, joita olen tänä syksynä kuluttanut e-kirjamuodossa. On vain kivampaa lukea monta kertaa luettuja kirjoja paperiversioina, suosikkikohdat aukeavat lähes itsestään.

HBO:n kaupasta löytyi tyylikäs Trueblood-keittokirja, täynnä mielettömiä etelävaltioiden klassikkoreseptejä. Yhtä lailla kuin pidän muistakin kirjoista, olen addiktoitunut keittokirjoihin. Ruuanlaitto ja leivonta on mukavaa, ja joskus on netin sijaan hauska hakea uusia reseptejä perinteisesti kirjasta.

Keittokirjan alta pilkottaa Harry Potter Exhibitionin esittelykirja. Turistiviikkomme kohokohta minulle oli ehdottomasti Discovery Times Squarella näytillä oleva Potter-elokuvien propseista kasattu näyttely. Näyttelyssä ei saanut ottaa ollenkaan kuvia, mutta onneksi mukaan sai ostaa tyylikkään kuvakirjan. Näyttelyn lahjakaupasta tarttui kyllä niin paljon mukaan kaikkea muutakin, että taidan pikkuhiljaa tarvita Potter-fanitukselleni isompaa vitriiniä...

Luonnontieteellisestä museosta tarttui mukaan Theodore Rooseveltin elämäkerta. Don Rosan ankkatarinoiden lukemisesta lähtien T.R. on ollut suosikkini USAn presidenteistä, enkä ole löytänyt miehestä suomennettua elämäkertaa. Nyt lähti siis Pulitzer-palkittu 80-luvun klassikkoteos mukaan kotiin, mahdollisesti ensi vuonna sitten vaikutteita teoksesta. Perinteisesti olen nauttinut elämäkertojen lukemisesta kun vain kohdehenkilö on tarpeeksi mielenkiintoinen.

Ja Rooseveltin vieressä on kirja, jonka ehdin jo välipäivinä lukaistakin. Breaking Dawn osa 2:sta elokuvissa katsoessa mainostrailereiden joukossa tuli mainos paranormal-tarinasta, joka perustui kirjaan josta en ollut kuullutkaan. Beautiful Creatures tarttui tästä syystä mukaan matkaan, kun sattui osumaan silmään kirjakaupan hyllyssä. Ensimmäinen osa sarjasta tuli luettua, toinen jäi kesken. Palaan myöhemmin asiaan, miksi.  

Näkymää Rockefeller Centerin näköalatasanteelta.

Kaiken kaikkiaan New York oli mieletön elämys, eikä varmasti jäänyt viimeiseksi Amerikan matkaksi. Totesin tosin reissulla olevani pinttynyt brittifani, mikään ei tunnu voittavan Iso-Britanniaa kun suosikkikohdettani valitsen.

tiistai 11. joulukuuta 2012

Top Ten Tuesday: Uusia kirjailijatuttavuuksia v. 2012

Tällä viikolla meemi-sivun haasteena vuoden lopun lähestymisen kunniaksi oli kertoa, keitä ovat tämän vuoden mahtavimmat uudet kirjailijatuttavuudet itselle. Olen niin onneton kokeilemaan mitään uutta, että tästä listasta tulikin vain top seiska.



7. Tina Reber. Joskus ihminen tarvitsee kevyttä kirjallisuutta, ja tämä syksy on ollut sellainen. Reberin "tavistyttö tapaa superjulkkiksen" -kirjat ovat kevyttä hömpimmästä päästä, eikä sitä pidä tuomita. Jokaiselle kirjalle on paikkansa.

6. Colleen Hoover. Yksi tämän syksyn e-kirja -suosikkieni kirjailijoista. Hienot teokset Slammed sekä Point of Retreat ovat Hooverin käsialaa. Olen viehättynyt runo-lisästä kirjoissa, samoin kuin myös siitä miten Hooverin suosikkimusiikkia on käytetty lukujen avauksissa. Sitaatit on kivoja kirjallisuudessakin.

5. Tammara Webber. Toinen lokakuussa löytämiäni kirjailijoita (lokakuussa eskapismi pelasti mielenterveyteni), joiden teoksia kulutin puhki. Webberin Easy on hieno yksittäinen kirja, joka toimii sellaisenaan ilman jatko-osa -haikailuja.

4. Jane Austen. Muistaakseni löysin Austenin tämän vuoden puolella. Olen lukenut hänen tuotannostaan vain Ylpeyden ja ennakkoluulon, mutta se riittää. Voisin lukea mr. Darcyn ja Elizabethin tarinan uudelleen ja uudelleen, Austenin kohdalla olen viimeinkin alkanut ymmärtää miksi klassikoita jaksetaan hehkuttaa, aiemmin ajattelin että Shakespeare on poikkeus, joka vahvistaa klassikkojen yliarvostuksen säännön.

3. Jamie McGuire. Beautiful Disasterin kirjailija, syy miksen ole loppuvuodesta enää lukenut mitään uutta. Luen vain uudelleen ja uudelleen McGuiren esikoisteosta. Täytyy varmaankin saada opinnäytetyö valmiiksi ennen huhtikuuta, jolloin jatko-osa ilmestyy... =D

2. Veronica Roth. Kirjailija, joiden kirjojen parissa hengailin koko kesän. Tästä dystopia-kirjailijasta sain vinkin Facebook-kaverin päivityksestä, jonka jälkeen ei ollut paluuta. Divergentin ja Insurgentin jatko-osa on yksi eniten ensi vuodelta odottamiani kirjoja.

1. Deborah Harkness. Ehdoton tämän vuoden ykkönen uusista tuttavuuksista. Skotlannin reissun vahinko-ostos, Harknessin esikoiskirja oli elämys, samoin jatko-osa. Harkness yhdistää niin mielettömästi todellisen maailman historiaa, noitia ja vampyyreitä, ettei voi olla kuin hurmaantunut (vain lohikäärmeet puuttuvat).

keskiviikko 5. joulukuuta 2012

Christopher Paolini: Perillinen

 Jos Saphiraa pelotti, niin Eragon ei aistinut sitä. Hän ei aistinut muuta kuin tämän päättäväisyyden. Saphira räpytteli siipiään entistä nopeammin, ja muutaman minuutin päästä he saavuttivatkin tuon pyörteilevän pilviseinämän ja sukelsivat siitä läpi suoraan myrskyn keskukseen,
     Hämärä ympäröi heidät harmaana ja hahmottomana.

Lohikäärmefanaatikon joulukuun fiilistelyä.

Eragon-sarjan päätösosa ilmestyi englanniksi viime vuonna. Löysin kirjan viime joulukuussa Akateemisesta kirjakaupasta ja kannoin hypettäen kotiin. Enkä koskaan lukenut. Jotenkin kun on joskus aloittanut lukemisen suomeksi, ei se enää onnistu englanniksi (Potter on poikkeus. Potter on aina poikkeus.). Nyt kuitenkin eräänä päivänä törmäsin kirjaan suomeksi käännettynä kotoisasti Suomalaisessa kirjakaupassa ja kannoin hypettäen kotiin. Ja nyt se on luettu, vihdoin. Eikä Eragon pettänyt vieläkään.

Niille joille tarina ei ole tuttu: Eragon on nuori ihmispoika, joka päätyy mutkien kautta lohikäärmeratsastajaksi Valtakunnassa, jota hallitsee ilkeä tyranni. Eeppinen fantasiamaailma on täynnä haltioita, kääpiöitä, taikuutta ja muita juuri oikeita ominaisuuksia, joita hyvä fantasiatarina pitää sisällään. Lisäksi kirjan taika/haltiakieli on saanut inspiraationsa ruotsista, mikä aiheuttaa ajoittaista huvittumista. Haltiakuningatarta kun kutsutaan kikkailunhaluisesti drottninguksi, mikä ei ainakaan tällaista pakkoruotsin vihaajaa vakuuta.

Olipa kerran El-harimissa keltasilmäinen mies.
"Varo valheita", hän kuiski, minulle kenties.
"Älä pimeyden varjojen kanssa kamppaile, 
muuten ne valtaavat mielesi;
älä syvyyksien demoneita kuuntele, 
muuten ne tunkeutuvat uneesi."

Viimeisessä osassa tarina saavuttaa huippunsa runsaalla sodankäynnillä ja mieltä riemastuttavalla arvoitusten ratkonnalla. Tarina on kokonaisuudessaan suunniteltu etukäteen, ja hienosti ensimmäisestäkin osasta asti auki roikkuneet juonenpätkät kuroutuvat umpeen lopussa. Lopetus ei ehkä ihan täysin täyttänyt odotuksiani, mutta sehän kertoo vain siitä että kirjailija ei ole sortunut kliseisimpiin ratkaisuihin lopettaessaan.

Christopher Paolini on saanut idean tarinaan ja aloittanut sen kirjoittamisen 15-vuotiaana. Tämän ajattelisi olevan huono merkki, mutta tarina ei mielestäni ole missään vaiheessa kärsinyt tästä. Esikoisromaanikin on hyvä, toki tarina kehittyy mukavasti kautta linjan, viimeisen osan huipentaessa saagan. Jännittävää nähdä mitä Paolinista kuullaan myöhemmin. Nopealla googlettamisella Paolini ei ole valmis Eragonin maailman kanssa, ja lupailee useita itsenäisiä jatko-osia tulevaisuudessa.

tiistai 4. joulukuuta 2012

Top Ten Tuesday: Kymmenen kirjaa joulupukin listalle

Tällä viikolla valitsin aiheen suoraan meemi-sivun listalta, joulukuun kunniaksi nyt siis lista kirjoista, joita olisi kiva omistaa.


10. Jamie McGuire: Beautiful Disaster

 Olen lukenut Beautiful Disasterin jo useaan otteeseen e-kirjana, mutta todellisen kirjarakastajan tyyliin haluaisin kirjan myös perinteisessä muodossa.

Nyt kirjaa lisäksi myydään kovakantisena, signeerattuna versiona, joka olisi oikein kiva joululahja ^_^






9. Jane Austenin kootut

Kootut-laitos Jane Austenin kirjoista olisi mahtava lisä kirjahyllyyn. Suomeksi en tällaista löytänyt, alkuperäiskielellä useammassakin muodossa. Esimerkiksi kuvan mukainen boksi olisi hieno.








8.Goscinny & Uderzo: Asterix

Sarjakuvia mukaan lahjalistalle! Olen innokas Asterix-fani, mutta silti kirjahyllystämme löytyy vain yksi sarjakuva. Olisikin hienoa, jos näitä alkaisi tipahtelemaan lahjoina.

Viime vuodesta alkaen Asterixeja on alkanut ilmestymään kovakantisina albumeina, joiden värejä on korjattu uuteen uskoon.





7. Johanna Sinisalo: Sankarit

Uusimmista Sinisalon teoksista en ole innostunut, mutta tämä modernia Suomea ja Kalevalan maailmaa yhdistelevä teos on yksi suosikeistani. Omasta hyllystä Sinisalolta löytyy vain Ennen päivänlaskua ei voi, Sankarit sopisi hyvin jatkoksi.








6. Christopher Paolini: Eragon ja Esikoinen

Minulla on parhaillaan luvussa Eragon-sarjan viimein osa, Perillinen. Omistan kaikki neljä kirjaa, mutta kaksi ensimmäistä ovat pokkarimuodossa. Eragon ja Esikoinen olisikin hienoa löytää lahjapaketeista kovakantisina hyllyä kaunistamaan.





5. Kerstin Gier: Rubiininpuna

Joitakin uusiakin tuttavuuksia olisi mukava löytää lahjapaketeista. Yksi tällainen voisi olla esimerkiksi aikamatkailutrilogian aloittava Rubiininpuna. Olen kauniilla ulkoasulla varustettua kirjaa paijaillut muutaman kerran kirjakaupoissa, ja juonikuvauskin vaikuttaa mielenkiintoiselta.







4. Novellikokoelma: Steampunk! - Koneita ja korsetteja

Ensimmäinen kotimaisin voimin tuotettu steampunk-kokoelma kiinnostaa. Teos sisältää yhdeksän eri kynäilijän tuottamaa novellia, jotka lupaavat steampunkin henkeen jännittäviä tarinoita.









3. Douglas Adams: Linnunrata -yhteisnidos

Hyllystämme löytyy Douglas Adamsin sarja englanninkielisenä yhteisniteenä, mutta minä kaipaisin kirjaa suomeksi. Olen muutenkin huono lukemaan perinteistä scifiä, joten en kaipaa Linnunrataan tarttumiseen kielihaastetta.








2. Runoja

Runokirjat ovat aina miellyttäviä. Kirjahyllyssäni on huutava aukko esim. Pentti Saarikosken tai Tommy Tabermanin kohdalla.

1. Patricia C. Wrede: Lohikäärmeen prinsessa

Lumotun metsän kronikoiden ensimmäinen osa, yksi nuoremman ikäni suurimmista suosikeista. Ja painos on tietenkin loppu, enkä löydä sitä mistään antikvariaateista.

Tämä olisi ehdoton joululahjojen kuningas, monta vuotta metsästämäni aarre.