tiistai 1. tammikuuta 2013

Top Ten Tuesday: Lukuhaasteita vuodelle 2013

Muutaman väliviikon jälkeen taas Top Ten Tuesday (onnellista uutta vuotta 2013 kaikille!). Uuden vuoden kunniaksi ajattelin tehdä pienen listan kirjoista, joita nyt alkavan vuoden aikana voisi olla kiva lukea, vanhojen "ystävien" ohessa.


1. Jane Austenia. Olen edelleenkin lukenut Austenilta vain Ylpeyden ja ennakkoluulon, vaikka rakastan kyseistä teosta. Tämän vuoden tavoitteena voisi olla edes vaikkapa Järki ja tunteet.

2. H. P. Lovecraftia. Edellisessä postauksessani esittelin hienot, uudet kokoelmateokset. Nyt tavoitteena olisi, etteivät ne jäisi vain koristeiksi. Pelailemme jonkun verran lautapelejä ja myös pöytäroolipelejä. Lovecraft voisikin nyt auttaa minua selvittämään, mikä ihme se Cthulhu on.

3. Casual Vacancy. Rowlingin uutuus tuli hankittua heti ilmestymispäivänä, mutta kun en heti tempautunut tarinaan mukaan, se jäi kesken. En vain voi uskoa, etten ole lukenut jotain Rowlingin kirjaa, ja ajattelinkin, että täytyisi se kerran ainakin läpi lukea ennen kuin toteaa huonoksi.

4. Kirjahyllyssämme osa kirjoista on sellaisia, joita en ole lukenut, nimittäin miehekkeen murto-osa. Douglas Adamsia en oikein jaksa isompina annoksina, samoin kuin en Terry Pratchettiakaan. Forgotten Realms, kokeiltu, ei nappaa. Mutta sen sijaan Tom Clancy, yksi miehen suosikeista, on vielä testaamatta. Ehkä ensi vuonna voisi antaa tuntemattomalle mahdollisuuden.

5. Liikkuva linna. Pidän valtavasti Diana Wynne Jonesin Derkinhovin mustasta ruhtinaasta sekä jatko-osasta, mutta muita kirjoja hänen tuotannostaan en ole lukenut. Menneenä viikonloppuna tuli juuri ihmeteltyä kirjaan perustuvaa animea televisiosta, ja vaikutti mielenkiintoiselta.

6. Tigana, osat 1 ja 2. Löysin menneenä vuonna kirjat pilkkahintaan kirpputorilta ja kannoin kotiin (kovakantisia, hyväkuntoisia fantasiakirjoja? Ihan sama mitä ovat, ostoskoriin!). Muistan joskus yläasteikäisenä aloittaneeni ensimmäisen osan lukemisen ja jättäneeni kesken. Nyt sarjalle voisi antaa uuden mahdollisuuden, ehkä lisääntynyt ikä on parantanut kirjoja. Ja kun ne nyt löytyvät omista kokoelmistakin...

7. Tämä nyt ei varsinainen haaste ole tälle vuodelle, mutta sitäkin suurempi hypetyksen kohde. Walking Disaster ilmestyy huhtikuussa!

8. Toinen ei myöskään haaste: Divergentin ja Insurgentin jatko-osa Veronica Rothilta ilmestyy nykyisen suunnitelman mukaan syksyllä, sitä odotellessa!

9. No se Hobitti! Tämä on osittain jo menneenkin vuoden haaste, aloitin Hobitin ennen elokuvan näkemistä. Ja olen lukenut kirjaa aiemmin ainakin kolme kertaa, aina jättäen kesken. Ei lasten klassikon kuulu olla näin ylivoimainen! Plus, annoin juuri joululahjaksi kyseisen kirjan kummitytölleni, joten jos kohta 8-vuotias kummityttöni on lukenut Hobitin ennen minua, nolottaa todella.

10. JOTAIN KOTIMAISTA. Olen todella huono lukemaan mitään suomalaista (ja lisääntyvässä määrin huono lukemaan suomeksi). Nyt voisi olla aika yrittää päästä yli kotimaisen kirjallisuuden dissaamisesta ja löytää jotain lukemisen arvoista, suomalaista laatukirjallisuutta. Anna-Leena Härköstä tai Johanna Sinisaloa ei lasketa, heistä pidän jo valmiiksi.

1 kommentti:

  1. Uuh, Tigana! Suosittelen ehdottomasti, sillä lopussa kiitos seisoo. Guy Gavriel Kay on katkeransuloisten kirjojen mestari.

    VastaaPoista