sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Harry Potter the Exhibition, New York

 Exhibitionista koostettu kirja, mukana tuli Tylypahkan kirje Harrylle

Koska tulevaisuudessa on edessä useampi Harry Potter -aiheinen postaus, on aika aloittaa aiheista, joista voi jo kirjoittaa. Joulukuun New Yorkin matkan ehdoton kohokohta minulle oli Harry Potter the Exhibition -näyttelyn näkeminen. Ympäri maailmaakin kiertänyt näyttely on (ainakin toistaiseksi, en löytänyt tarkkaa tietoa kuinka kauan näyttely tulee kyseisessä paikassa pysymään)  Discovery Times Squaren tiloissa, Manhattanilla, osoitteessa 226 W 44th Street, 7. ja 8. avenuen välissä. Lipun hinta aikuiselle oli 28 dollaria, eli aika samoissa kuin kaupungin isoimpien museoiden pääsymaksut.

Näyttely on yhdistelmä muutamaa "toiminnallista" osuutta ja näytteilleasetteluja elokuvien rekvisiitoista. Heti alussa on muutama toiminnallinen osuus: jonottamisen lomassa saa valita mieleisensä tupahuivin ja halutessaan muita propseja kuten taikasauvan. Sitten pääsee kuvattavaksi vihreää taustaa vasten, ja lopuksi gift shopista voi ostaa kuvan valitsemallaan Potter-maailman taustalla (me valitsimme Hagridin mökin) tai vaikka digitaalisena kopiona. Kun jonottaminen on ohi, pääsee muutama halukas sovittamaan lajitteluhattua ja lajitelluksi (haluamaansa) tupaan. Hieno hieman toiminnallinen osuus oli kulkea tekolumisateen läpi Tylyahon asemalle, jossa seisoi koulujunan veturi, näyttelyn isokokoisin propsi.


Alkuherättelyjen jälkeen alkaa sitten varsinainen näyttely, huone toisensa perään hahmojen vaatteita, henkilökohtaisia esineitä, taikaolentoja ja välillä kokonaisia luokkahuoneita lavastettuna. Ylläolevassa kuvassa Hagridin mökkiä, jossa oli näytillä Hagridin nojatuoli, johon istuminen oli sallittua. Sitä ei valkokankaalta ole tajunnutkaan, kuinka valtava Hagrid on. Kun seisoi hahmon vaatteiden vieressä, ja koitti nojatuolia, alkoi vihdoin ymmärtää miksi ne koko ajan kohkaavat puolijätin koosta =D.


Näyttelyn loppuvaiheilla on ehkä hienoin toiminnallinen osuus. Huispaus-aiheisessa salissa on pieni ruohokenttä, jolla seisoo kolme maalitolppaa, joihin saa koittaa tehdä maaleja oikealla kaadolla! Kaltaiseni hysteerisen Potter-fanin heittoenergia menikin lähinnä kaadon pitelemisestä johtuvaan hihkumiseen.

Vaikka en ole ikinä ollut mitenkään erityisen vaikuttunut Potter-elokuvista, vietinpä yli kolme vuotta Liekehtivän pikarin näkemisen jälkeen ihan boikotoidessani elokuvia, oli näyttely mielettömän hieno. Ja vaikka en ole ollut tyytyväinen elokuvaversioiden kirjoihin tekemiin muutoksiin, näyttelijävalinnat olivat mahtavia, ja koko saagan teossa huomion kiinnittäminen pieniin yksityiskohtiin oli ihailtavaa. Siksi tällaisen näyttelyn näkeminen olikin ihan mieletöntä, oli hienoa että Warner Bros on (valmis rahastamaan faneja viimeiseen asti) järjestänyt tällaisen mahdollisuuden päästä elokuvien maailmaan hieman enemmän sisälle. Voi vain kuvitella millainen elämys Floridan teemapuisto olisi!

Mutta suosittelen näyttelyä vilpittömästi kaikille, vaikka näyttelyn lipun hinta tuntuu ehkä suolaiselta, ja lopuksi gift shop vie kaikki ruokarahasikin. Lisätietoja Exhibitionin virallisilta sivuilta täältä. "Ruttuiset" kuvat on lainattu kyseisiltä sivuilta, näyttelyssä kuvaaminen oli kielletty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti